Отримуйте персональні знижки та бонуси!
Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!
Шампанське
Сортування
Шампанське – ігристе вино, створене з певних сортів винограду у французькому регіоні Шампань.
Для виготовлення було використано метод вторинного бродіння – метод шампанізації, або традиційний метод. Напій отримав назву на честь регіону, в якому його винайшли. Хоча в багатьох країнах продовжують використовувати саме цю назву, однак правильно вона застосовується лише щодо виробників із Шампані.
Історія благородного напою
Відкриття рецепта не було запланованою подією. Все сталося випадково: у результаті експериментів винороби отримали вино, насичене бульбашками, яке називали «диявольським вином». Вино вибухало в ємностях, у яких перебувало. Щоб уникнути цієї проблеми, нині для закупорювання використовують скляні пляшки, які витримують тиск, що створюється напоєм.
Перший етап бродіння проходить у сталевих чанах. Потім отриману рідину розливають у пляшки, до яких додають цукор і натуральні дріжджі. Після цього напій настоюється протягом 6 місяців, під час яких відбувається друге бродіння.
У 1909 році Франція отримала офіційний патент на виробництво шампанського та його назву.
Види шампанського
Шампанське класифікують за різними ознаками. Це може бути колір, тип, сорт або сорти виноградної лози, термін витримки.
Дозаж – це додавання вино невеликої кількості лікеру перед остаточним закупорюванням, останній штрих винороба у створенні вина.
Дозажний, або експедиційний, лікер – це тихе вино, у якому розчинений тростинний цукор із розрахунку 500-750 г/л.
Кількість дозажного лікеру залежить від того, який тип вина хоче отримати винороб:
- Солодке (doux) – понад 50 грамів цукру на літр;
- Напівсухе (demi-sec) – 32-50 грамів цукру на літр;
- Сухе (sec) – 17-32 грами цукру на літр;
- Екстра-сухе (extra sec) – 12-17 грамів цукру на літр;
- Брют (brut) – менше 12 грамів цукру на літр;
- Екстра-брют (extra brut) – менше 6 грамів цукру на літр.
Для вин, що містять менше 3 грамів цукру на літр або не містять його зовсім, використовується позначення дозаж-зеро (dosage zero), брют-натюр (brut nature) або pas dosé.
Склад напою
Для виготовлення шампанського використовують один або всі три сорти винограду: Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє.
Для правильного виробництва вина існує певний звід правил, що регулюється законодавством Франції.
Натуральний виноградний сік збагачує напій великою кількістю корисних речовин, зокрема вітамінами В2, РР та мікроелементами: кальцієм, фосфором, хромом, магнієм, залізом, натрієм.
Де купити шампанське в Україні
Якщо ви хочете насолодитися бездоганним смаком шампанського, завітайте до інтернет-магазину Vintage. Ми пропонуємо якісні напої найвідоміших марок. Вам важко зробити вибір? Сміливо звертайтеся до нашого професійного сомельє, який із задоволенням проконсультує вас щодо вибраного напою.