Отримуйте персональні знижки та бонуси!
Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!
Граппа
Сортування
Граппа
Граппа (Grappa) – це природне втілення в міцному напої справжньої італійської краси та гарячого темпераменту, відображення міцності напою. Граппа – оригінальний та незвичайний напій. Її виготовляють із відходів виноробного виробництва, проте цей напій зміг підкорити весь світ. В Італії щороку винороби випускають близько 40 000 000 пляшок, які реалізуються по всіх куточках планети.
Що таке граппа
За складом граппа – це очищений дистилят із залишків виноградного жмиху. Існують схожі напої, виготовлені в інших країнах, кожен із них має власну назву. Німці називають такий алкоголь шнапсом, французи – марком, греки та іспанці – цикудья.
Не плутайте граппу з не менш популярним міцним напоєм бренді. Для граппи переганяють мезгу, а для бренді – сусло. Саме слово graspa у перекладі з італійської означає виноградну лозу.
Коротка історія
Поява цього напою стала можливою завдяки розвитку перегонки у виноробстві. Перше виробництво граппи в Європі відоме ще з 511 року н.е., а технологія належала бургундцям. Вони запозичили в Австрії метод перегонки, який там використовувався для яблучного сидру, і застосували його для виноградного жмиху. Так і народилася граппа.
Відкриття спиртзаводу Nardini у 1779 році стало революційним кроком у виробництві цього виду алкоголю завдяки впровадженню технології дистиляції паром. Цю методику використовують і сьогодні, а Nardini по праву вважається найстарішою італійською винокурнею.
Після Другої світової війни виробники алкоголю в Італії пережили період активного розвитку. Виробники граппи також не відставали від нових тенденцій та змін у смаках споживачів. У результаті смак граппи став м'якшим, менш агресивним, а напій почали витримувати в дерев'яних бочках.
Виробництво
Якість мезги – найважливіший фактор, від якого відштовхується винороб. Виробники граппи найчастіше використовують виноградний жмих від червоного вина. Він проходить природний процес бродіння у суслі та вже містить спирт і мінімальну кількість цукру, що дозволяє використовувати його без додаткової підготовки.
З білих та рожевих сортів також виготовляють граппу, але цей процес трохи складніший і потребує додаткових етапів.
Для отримання граппи найвищої якості з мезги видаляють кісточки. У рідкісних випадках у виробництві використовують мезгу з домішками листя або стебел.
Дистиляція
Вже понад пів століття в Італії застосовують автоматизовані процеси та методи перегонки безперервного циклу, що забезпечує високу ступінь очищення напою від домішок. Проте багато виробників граппи вважають, що найкращий результат дає традиційний, періодичний цикл дистиляції. Саме тому провідні італійські бренди або дотримуються класичного методу, або комбінують обидва варіанти.
Витримка
Завершальним етапом створення граппи є фільтрація, що допомагає видалити всі небажані домішки. Далі напій поділяють на дві частини: одну розливають у пляшки, а іншу відправляють на витримку.
Напій витримують у бочках об'ємом 225 л. Відтінок, аромат і смак граппи безпосередньо залежать від породи дерева, з якого виготовлена бочка. Зазвичай використовують дубові бочки, а також вироби з акації, вишні або ясеня.
Де купити граппу в Україні?
У нашому каталозі ви можете вибрати та купити граппу за найкращою ціною. Ми гарантуємо високу якість та оригінальність кожної пляшки, допомагаємо з вибором напою (консультують досвідчені сомельє), а також доставляємо покупки по Києву кур’єрською службою та «Новою поштою» у будь-який населений пункт України.