Фільтри

Отримуйте персональні знижки та бонуси!

Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!

Портвейн

Портвейн

Портвейн – це португальський купажований напій із великим потенціалом до витримки, розкішним букетом і карамельно-фруктовим післясмаком. Не кожному виноробу вдається приборкати це вино, адже технологія його виробництва – складний і тривалий процес із багатьма нюансами на кожному етапі.

Ягоди збирають вручну в останні дні вересня. Потім їх відправляють у гранітні чаші під прес або тиснуть ногами. Останній варіант майже зник, але деякі консервативні винороби, які шанують традиції, все ще використовують цей трудомісткий спосіб.

На бродіння мезги відводиться 2-4 дні, після чого настає черга закріплення. У чаші додають спирт, отриманий з винограду, міцністю 77%. Далі переходять до купажування. На цьому етапі винороб має дуже точно розрахувати пропорції, адже саме від цього залежать основні характеристики напою.

Нарешті, портвейн переливають у бочки й відправляють на витримку. Але на цьому участь винороба не закінчується: у перші місяці вино переливають із одного барика в інший для відокремлення небажаного осаду. Витримка триває від 2 років до кількох десятиліть.

Портвейн подають у спеціальних невеликих келихах із звуженим краєм чаші та тонкою ніжкою, наповнюючи їх не більше ніж на третину. Температура подачі залежить від кольору напою: для білого це 10°C, для червоного – 17°C.

Трохи історії

Портвейн з'явився у XVII столітті. Назва походить від міста в Португалії – Порту, де алкоголь почали виготовляти ще в XI столітті. Ім'я його творця залишилося в тіні, проте деякі стверджують, що це був монах із монастиря в Ламегу.

З 1757 року називатися портвейном мають право лише ті вина, які виготовлені з особливих сортів винограду, вирощених у регіоні Дору. Цей напій легко підкорив серця вибагливих англійців, його обожнювали представники російської царської династії та замовляли з Португалії цілими вагонами.

У 2009 році в США був виставлений на продаж вінтажний 155-річний портвейн, який можна було придбати за 7500 доларів. До слова, покупець знайшовся дуже швидко.

Велика родина портвейну

Напій ділиться на дві великі групи залежно від методики витримки:

  1. Витримані в дереві. У цю групу входять портвейни, процес дозрівання яких повністю проходить у бариках, після чого їх розливають у пляшки та одразу виставляють на продаж. Максимальний термін витримки такого вина не перевищує 50 років. Напою характерний насичений, трохи в'язкий смак і горіхово-карамельний букет із деревними нотками. Колірна гама варіюється від бурштинового до насиченого коричневого. Його подають до десертів, здоби, шоколаду, дорогих сирів, цукатів, кави. Іноді портвейном просто насолоджуються під сигару.

  2. Витримані в склі. Ця група більш численна. Процес дозрівання таких портвейнів не обмежується витримкою в дубовому барику, а продовжується ще й у скляних пляшках упродовж 3-70 років. У напоїв широка колірна гамма – від золотистого до насиченого рубінового. Букет поєднує в собі аромати фруктів, трав, малини, диких ягід, шоколаду. Смак насичений, із довгим фруктовим післясмаком. Портвейн із цієї групи чудово доповнить десерти, делікатеси на кшталт фуа-гра або трюфеля, чорний шоколад, стейки, запечену дичину.

Де купити портвейн в Україні

Якщо вас зацікавило вино портвейн, купити якісний напій від надійного виробника ви зможете в інтернет-магазині Vintage. Наш сомельє детально розповість про особливості вина та допоможе вибрати відповідний варіант. Доставка по регіонах займає до 3 днів і виконується Новою Поштою.

Товар додано до кошика