Отримуйте персональні знижки та бонуси!
Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!
Портвейн
Сортування
Портвейн
Портвейн – це португальський купажований напій із великим потенціалом до витримки, розкішним букетом і карамельно-фруктовим післясмаком. Не кожному виноробу вдається приборкати це вино, адже технологія його виробництва – складний і тривалий процес із багатьма нюансами на кожному етапі.
Ягоди збирають вручну в останні дні вересня. Потім їх відправляють у гранітні чаші під прес або тиснуть ногами. Останній варіант майже зник, але деякі консервативні винороби, які шанують традиції, все ще використовують цей трудомісткий спосіб.
На бродіння мезги відводиться 2-4 дні, після чого настає черга закріплення. У чаші додають спирт, отриманий з винограду, міцністю 77%. Далі переходять до купажування. На цьому етапі винороб має дуже точно розрахувати пропорції, адже саме від цього залежать основні характеристики напою.
Нарешті, портвейн переливають у бочки й відправляють на витримку. Але на цьому участь винороба не закінчується: у перші місяці вино переливають із одного барика в інший для відокремлення небажаного осаду. Витримка триває від 2 років до кількох десятиліть.
Портвейн подають у спеціальних невеликих келихах із звуженим краєм чаші та тонкою ніжкою, наповнюючи їх не більше ніж на третину. Температура подачі залежить від кольору напою: для білого це 10°C, для червоного – 17°C.
Трохи історії
Портвейн з'явився у XVII столітті. Назва походить від міста в Португалії – Порту, де алкоголь почали виготовляти ще в XI столітті. Ім'я його творця залишилося в тіні, проте деякі стверджують, що це був монах із монастиря в Ламегу.
З 1757 року називатися портвейном мають право лише ті вина, які виготовлені з особливих сортів винограду, вирощених у регіоні Дору. Цей напій легко підкорив серця вибагливих англійців, його обожнювали представники російської царської династії та замовляли з Португалії цілими вагонами.
У 2009 році в США був виставлений на продаж вінтажний 155-річний портвейн, який можна було придбати за 7500 доларів. До слова, покупець знайшовся дуже швидко.
Велика родина портвейну
Напій ділиться на дві великі групи залежно від методики витримки:
-
Витримані в дереві. У цю групу входять портвейни, процес дозрівання яких повністю проходить у бариках, після чого їх розливають у пляшки та одразу виставляють на продаж. Максимальний термін витримки такого вина не перевищує 50 років. Напою характерний насичений, трохи в'язкий смак і горіхово-карамельний букет із деревними нотками. Колірна гама варіюється від бурштинового до насиченого коричневого. Його подають до десертів, здоби, шоколаду, дорогих сирів, цукатів, кави. Іноді портвейном просто насолоджуються під сигару.
-
Витримані в склі. Ця група більш численна. Процес дозрівання таких портвейнів не обмежується витримкою в дубовому барику, а продовжується ще й у скляних пляшках упродовж 3-70 років. У напоїв широка колірна гамма – від золотистого до насиченого рубінового. Букет поєднує в собі аромати фруктів, трав, малини, диких ягід, шоколаду. Смак насичений, із довгим фруктовим післясмаком. Портвейн із цієї групи чудово доповнить десерти, делікатеси на кшталт фуа-гра або трюфеля, чорний шоколад, стейки, запечену дичину.
Де купити портвейн в Україні
Якщо вас зацікавило вино портвейн, купити якісний напій від надійного виробника ви зможете в інтернет-магазині Vintage. Наш сомельє детально розповість про особливості вина та допоможе вибрати відповідний варіант. Доставка по регіонах займає до 3 днів і виконується Новою Поштою.