Фільтри

Отримуйте персональні знижки та бонуси!

Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!

Односолодовий віскі

Односолодовий віскі — це солодовий віскі, виготовлений на одній винокурні. В оригінальному рецепті для нього застосовується чистий ячмінь без суміші з іншими зерновими. Сьогодні можна зустріти напій з назвою "односолодовий", виконаний з пшениці або жита, але в цьому випадку назва викликає деякі суперечки. Багато хто називає такі сорти віскі просто «солодовими». Швидше за все, ця суперечка також вічна, як і суперечки про першість у створенні віскі між ірландцями та шотландцями.

Як роблять односолодовий віскі

Створюється цей напій з ячменю, але іноді використовується також пшениця або жито, зернові або отримані спирти в жодному разі не змішуються. Крім того, односолодовий віскі виготовляється на одній винокурні (заводі). Для цього рецепту неприпустимо змішувати солод, отриманий різними виробниками.

Витримують односолодові сорти віскі від 3 до 15 років. Можна зустріти також елітні напої, які «старіють» у бочках 40, 50 років і навіть довше. Якщо ви хочете купити односолодовий віскі по-справжньому смачний, але за порівняно доступною ціною, вибирайте напої витримкою 10-12 років.

Види односолодових віскі

Смак напою залежить від багатьох факторів. Це і тип солоду, і особливості матеріалу бочки, і витримка, і смак води та інші фактори. Залежно від особливостей рецептури виділяють кілька типів односолодових віскі:

  • Single malt. Обов'язково проводиться на одному винокурні, але допускається купаж між собою віскі з різних діжок і навіть урожаїв. В результаті виходить широка гама смакових відтінків.
  • Single cask. Класичний і найсуворіший варіант. Скроні тільки з однієї бочки. Жодне змішування не дозволене.
  • Quarter cask. Напій витримується у невеликих бочках, для яких використовується деревина з Америки. Розливають – лише з однієї бочки, не змішуючи. Завдяки особливостям бочок напій зазвичай виходить яскравішим і міцнішим.
  • Pure malt (vatted malt, blended malt). Сучасні рішення, що викликають певні суперечки у поціновувачів. Використовується тільки солод з ячменю, але можна зустріти в пляшці купажування віскі різних урожаїв і навіть з різних винокурень.

Цікаві факти про односолодовий віскі

Перший односолодовий віскі, який був представлений за межами Шотландії, відноситься до торгової марки Glenlivet. Його продемонстрували у США 1956 року. Напій був гідно оцінений, проте, тільки в 70-х роках минулого століття односолодові сорти напою по-справжньому завоювали світ.

Односолодовий віскі, незалежно від його різновиду, різкіший, міцніший і насиченіший у порівнянні з блендами. Тут ви навряд чи зустрінете складну ароматику, зате майже напевно помітите спиртові нотки та тони деревини.

Цей напій не використовують у коктейлях і практично не розбавляють. Перед вживанням його рекомендують охолодити до 15-17°C. Але при цьому лід не застосовують, його замінюють спеціальним камінням. Іноді, щоб «розкрити смак», можна додати кілька крапель чистої джерельної води.

Де купити односолодовий віскі

В Україні ви можете купити за вигідною ціною односолодовий віскі у нашому інтернет-магазині. Вибирайте у каталозі сорт, обсяг, виробника. Ознайомтеся з описом або замовляйте знайомі сорти.

Ви можете купити віскі з доставкою в будь-який регіон України: швидко, надійно та зручно.

Товар додано до кошика