Отримуйте персональні знижки та бонуси!
Зареєструйтесь на сайті, накопичуйте бонуси з кожної покупки та використовуйте їх для наступних замовлень!
Сортування
Ірландський віскі
В Ірландії віскі – ароматний міцний напій та водночас важлива частина ірландських культурних традицій. Ірландці впевнені, що рецепт «води життя» їм приніс сам Святий Патрік. І постійно сперечаються із шотландцями про те, хто насправді автор цього напою. Вони навіть назву напою пишуть по-різному. В Ірландії слово «віскі» (до речі, як і в США), пишуть «whiskey», шотландці дотримуються варіанта без літери e – «whisky».
З чого і як роблять ірландський віскі
В Ірландії традиційно роблять цей міцний напій із різних сортів зернових. Це можуть бути ячмінь, пшениця, овес чи жито. Різні види солоду і зерна тут можуть змішуватися перед перегонкою в різних пропорціях, завдяки чому виходять різноманітні відтінки смаку.
Хороший ірландський віскі обов'язково відповідає 4 критеріям:
- Всі етапи виробництва проходять обов'язково в Італії, зокрема процес витримки.
- Фортеця дистиляту (солодових або зернових спиртів) не повинна перевищувати 94,8%.
- Напій витримують у бочках об'ємом не більше 700 л.
- Витримка повинна бути не менше 3 років.
На відміну від Шотландії, ірландський віскі обов'язково проходить 3 етапи перегонки (шотландці найчастіше обмежуються двома). Сушать солод бездимним методом, у той час як у Шотландії для просушування застосовують торф'яний дим. В результаті ірландський варіант напою виявляється часто м'якшим, але позбавлений «димних» ноток, притаманних шотландських марок.
У багатьох традиційних рецептах Ірландії до складеного зерна додають нескладене, а також інші злаки. Такий підхід робить напій м'якшим і трохи солодкуватим. Традиція змішувати зерно пішла з 19 століття, у такий спосіб ірландці намагалися знизити податок на солод, запроваджений англійцями.
Також цікаві перегонні куби, в Ірландії вони більші за розміром і округліші в порівнянні з Шотландією. Більше того, якщо шотландці вважають, що основа смаку – ndash; це купаж, то ірландці впевнені, що найголовніше для отримання віскі – мистецтво перегонщика. Завдяки застосуванню різних технологій та бразі з різних сортів зерна, перегонники можуть робити до 12 різних різновидів віскі.
Види ірландського віскі
Сьогодні в Ірландії виготовляють кілька варіантів цього напою:
- Односолодовий (Single Malt). Класичний варіант скотчу, для виготовлення якого використовується лише ячмінний солод без будь-яких інших зернових. Перегонку виконують у традиційному мідному кубі. Віскі виходить мало відмінний від шотландського, дуже якісний, але зовсім не дешевий.
- Однозерновий (Single Grain). Виготовляється із нескладеного зерна у перегінних апаратах колонного типу. Отриманий напій практично не відрізняється від чистого спирту, він майже не має запаху та смаку. Зазвичай такий віскі не п'ють, а застосовують у купажах.
- Чистий віскі з куба (Pure Pot Still). Цей вид – традиційний виключно ірландський рецепт, свого роду, візитна картка міцного алкоголю цієї країни. Тут використовується складений ячмінь у суміші з нескладеним, перегонка виконується у звичайному апараті. Смак напою абсолютно особливий, унікальний і відомий.
- Купажований (Blended Whiskey). Як і в будь-яких інших варіантах бленд віскі, у цьому виді поєднуються будь-які варіанти описаних вище різновидів у довільних пропорціях. Купаж дозволяє створювати широкий перелік ароматів та відтінків смаку. Чим більша частина у складі припадає на сорти Single Malt та Pure Pot Still, тим вища якість напою.
Де купити ірландський віскі
Вибирайте найкращі сорти ірландського віскі у нашому каталозі. Ми гарантуємо якість та найкращі ціни для кожного сорту. В описі вибраного напою ви знайдете його основні параметри, що допоможе навіть новачкові вибрати напій за смаком. А якщо у вас виникнуть питання, наші консультанти завжди прийдуть на допомогу.