Як вибрати вино: сполучуваність ключових рис вина і їжі

«Справжнє задоволення може дати тільки гармонія», з цим висловлюванням дуже складно не погодиться. Вино і кухня протягом століть міцно пов'язані один з одним. Багато хто використовує вино при приготуванні страв, а все-таки максимальне число людей вживають вина в поєднанні з гастрономічними вишукуваннями.

Звичайно, чітких і однозначних відповідностей немає, є лише рекомендації, і тут вирішальним фактором виступають особисті смаки. Часто можна зіткнутися з думкою, білі вина рекомендують вживати з білим м'ясом, а червоні вина – з червоним м'ясом. Зараз потрібно звертати увагу не тільки на основне блюдо, але і на супутні компоненти, адже в залежності від способу приготування можуть подаватися різні вина.

Багато французьких гастрономів пропонують нові комбінації в поєднаннях, але все ж таки, перш ніж перейти до вільних імпровізацій, важливо освоїти основні принципи сполучуваності.

Вино і їжа: сполучуваність

«Вороги вин»

Існують різні страви і деякі окремі компоненти, які притупляють чутливість рецепторів язика і позбавляють можливості розрізняти відтінки смаку.

Цитрусові (лимони, апельсини, грейпфрут і т.д.), всілякі оцети і майонези, прянощі (ваніль, кориця, каррі, шафран і т.д.), трави (м'ята) шокують рецептори.

Кава, шоколад (виключаючи окремі види солодких і кріплених вин), шоколадні цукерки призводять до того, що дегустовані вина здаються водянистими, порожніми, безликими. Варто уникати: жирної, копченої та солоної риби, а також солоних помідорів і огірків, квашеної капусти – все це додає винам металевий присмак.

Безсумнівно, всіх перерахованих компонентів не обов'язково категорично уникати. Наприклад, якщо при приготуванні страви використовувалися цитрусові, і вони пройшли термообробку, в такому випадку можна подавати вино.

Спорідненість душ

Як правило, продукти однієї землі (одного регіону) сильно пов'язані між собою, вони хороші в поєднаннях, прекрасно доповнюють і підкреслюють достоїнства один одного. Кулінарні традиції складаються впродовж століть, і цього часу цілком вистачає, щоб визначилися кращі поєднання вин і страв.

Колірна карта

У багатьох випадках колір поданих страв підказує, яке вино брати. До білого м'яса - біле вино, а до червоного м'яса - червоне вино. Варто також звертати увагу на те, як приготовлено основне блюдо і які супутні компоненти використовувалися.

Як вибирати вино до столу

До столу

Вина часто використовують в кулінарії при приготуванні різних страв. Якщо вино брало участь при готуванні, воно ж може подаватися до столу, або вино схожого типу. Якщо вино рідкісне та його дуже мало, Ви сміливо можете використовувати при приготуванні страв більш недорогі вина того ж регіону (місцевості) або з аналогічного сорту винограду. Якщо ми будемо використовувати вино низької якості в готуванні, то одержувані страви будуть зіпсованими або не зможуть надавати в результаті цілісність.

Гармонія

Насичені вина з високим вмістом спирту вимагають багатих страв з густими соусами, в свою чергу, до легких страв слід подавати легкі і прості вина. Вина зі складними ароматами слід подавати до страв з більш простим смаком і навпаки. Якщо ж блюдо буде дуже концентрованим, сильним, а вино легким, то його аромат і смак не зможуть проявитися в повній мірі. Якщо ж не дотримуватися цього правила в поєднанні буде більше конкуренції, ніж гармонії.

Ціна

При підборі вин і страв багато хто керується ціною. Не варто буквально сприймати написане в тому сенсі, що чим дорожче вино, тим дорожче має бути блюдо. Вина особливих років у багатьох випадках самодостатні, до них дуже складно підібрати гастрономічну пасію, їх в більшості краще дегустувати без якої б то не було їжі. У багатьох випадках до вишуканих страв сомельє радять не виняткові, а просто хороші роки.

Вдалий збіг

Іноді зі своїм улюбленим блюдом вживають улюблене вино, і часто ця комбінація виходить вдалою. Одним з найбільш незрозумілих забобонів щодо вина була і залишається традиційна одержимість подавати виключно «правильне» вино до кожного конкретного блюда.

Подорожі по винних регіонах показують, наскільки невірні ці правила. Наприклад, в Португалії рибалки запивають сардини і солону тріску червоним вином. А в Бургундії варять рибу в червоному вині і подають червоне вино.

Як вибрати поєднання вина і закуски

З їжею діють загальні правила поєднання. Наприклад, жирність козячого сиру або брі може надати червоному бургундському вину металевий присмак, а сухе біле підійде в цьому випадку набагато більше - його кислотність проб'є жир. Вміщені в м'ясі білки роблять все вина, крім самих фруктових, жорсткішими на смак.

До телятині добре підходить бургундське, а до баранини добре підійде вино Бордо. Терпке червоне вино сушить рецептори і посилює гостроту приправ.

Ідеальним вином до будь-якої гострої страви може бути трохи солодкувате біле або легке соковите червоне. Часто мудрим рішенням виявляється покупка вина, яке добре підходить до будь-якої їжі.

В цілому вина, які добре п'ються без закуски або з закусками, повинні бути легкими, недорогими і простими.

Для заходів, де їжі не передбачено, не купуйте занадто щільних, густих вин, а також вин з високою кислотністю і вмістом таніну. Влітку обирайте освіжаючі вина з хорошою кислотністю (білі вина з прохолодного клімату і з низьким вмістом алкоголю). Також добре підійдуть легкі фруктові червоні вина, які можна буде злегка остудити. Добре підійдуть Божоле, ординарне «Мерло» і «Піно Нуар». Взимку вибирайте вина середньої повноти з яскравими фруктовими тонами, білі «Піно Блан», «Шардоне», білі вина Південної Рони або червоне чилійське «Мерло», аргентинський «Мальбек» ....

Кожне вино і страву потрібно розглядати окремо, але все ж пропонуємо невеличкий нарис або приклад доречних сполучень.

Вино і національна кухня

Вина до страв національної кухні

До національних блюд таких країн як Грузія, Франція, Італія, Іспанія, Португалія звичайно підійдуть місцеві вина.

  • - Українська кухня - білі вина Ельзасу, червоні вина Долини Рони, червоні вина регіону Венето, ординарні червоні сортові вина «Мерло», «Каберне Совіньон» ...;
  • - Китайська кухня в цілому - «Рислінг», «Піно Грі», «Совіньон Блан», «Гевюрцтраминер» ...
  • - Китайська кухня (щільні, м'ясні страви) - «Мерло», «Шираз» Нового Світу;
  • - Китайська кухня (солодкі і кислі страви) - ельзаський «Гевюрцтраминер», каліфорнійські «Шардоне», австралійське «Семильон»;
  • - Індійська кухня - «Совіньон Блан», німецький «Рислінг», недороге «Шардоне», «Каберне Совіньон», «Мерло», «Шираз» Нового Світу;
  • - Тайська кухня - напівсухі / напівсолодкі вина «Рислінг», «Гевюрцтраминер», «Піно Грі»;
  • - Японська кухня (суші) - саке, білі вина Долини Луари і Ельзасу.

Аперитиви

Завдання аперитиву полягає всього лише в тому, щоб пробудити ваш апетит, тому як аперитив ніколи не слід пропонувати надто міцні або важкі вина.

  • – добре підійдуть сухі, легкі, освіжаючі білі вина;
  • – ідеальні аперитиви - шампанські або ігристі вина, особливо в урочистих випадках.
  • – відмінно підійде сухий херес, проте його висока міцність налаштовує на те, щоб подати канапе.

Вино і закуски

Вина до закусок

  • - До легких закусок підійде безліч простих білих і червоних вин. В основному це - столові і односортових. Наприклад: Совіньон Блан (Sauvignon Blanc); Шардоне (Chardonnay); Піно Гріджіо (Pinot Grigio); Віонье (Viognier); Мерло (Merlot); Каберне Совіньон (Cabernet Sauvignon) ...
  • - Ікра (чорна) Традиційно подають краще міллезімние Шампанське і версія Блан-де Блан (Blanc de Blancs). Білі вина Кортон-Шарлемань (Corton-Charlemagne); Шевальє-Монраше (Chevalier-Montrachet). Також підійдуть вина Просекко брют або Кава брют ...
  • - Рибний паштет - білі сухі Грав (Graves); Шаблі (Chablis); Рислінг (Riesling) ...
  • - Паштет з гусячої печінки - Сотерн, Барсак, Монбазійяк;
  • - Паштет з курячої печінки - Вувре моелем, Божоле, італійські Мерло і Каберне Совіньон, Монбазійяк;
  • - Паштет з качиної печінки - шампанське, Гевюрцтраминер, Сотерн, Рислінг пізнього збору;
  • – качиний паштет - К'янті;
  • - Салат (без приправи) - «Рислінг», «Совіньон Блан», «Шардоне» без витримки в бочках;
  • - Салат з оцтом - вино з хорошою кислотністю - німецький сухий «Рислінг», Шаблі,
  • - Салат з вершковим соусом - «Піно Блан», Шаблі;
  • - Салат з беконом - «Совіньон Блан»;
  • - Салати (із зелені, з морепродуктами, з білим м'ясом) - У цьому випадку подають білі, рожеві і легкі червоні вина з вираженою кислотністю. Наприклад: Сансер (Sancerre); Вувре (Vouvray); Турен Совіньон (Touraine Sauvignon); Рислінг (Riesling); Бордо Блан (Bordeaux Blanc); Антр-Де-Мер (Entre-Deux-Mers) ... Також підійдуть рожеві: Тавель (Tavel); Кот-де-Прованс (Cotes de Provence).

Вино і овочі

 

 

Овочі

  • - До овочевого асорті Біле сухе Совіньон Блан (Sauvignon Blanc) Червоне сухе Божоле (Beaujolais) ...
  • - До овочевого рагу Червоне сухе Божоле-Віллаж (Beaujolais-Villages) ...
  • - До капусти Червоні сухі Божоле (Beaujolais); Моргон (Morgon) ...
  • - До цвітній капусті Біле сухе Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone); Кот-дю-Люберон (Cotes du Luberon) ...
  • - До кислої тушкованої капусти Білі сухі Сільванер (Sylvaner); Рислінг (Riesling); Токай Піно-Грі (Tokay Pinot-Gris) ...
  • - До артишоку Білі сухі Турен Совіньон (Touraine Sauvignon); Мюськаде-де-Севр-е-Мен (Muscadet de Sevres-et-Maine sur) ...
  • - Спаржа - «Совіньон Блан»;
  • - Спаржа з ​​вершковим соусом - «Шардоне» без витримки в бочках.

Вина до риби і морепродуктів

У рибних стравах найчастіше домінуючим смаком є ​​смак соусу. Страви з вершковим соусом вимагають повних білих вин, тоді як страви з томатним соусом - середньої повноти червоних. Слід враховувати ступінь обробки риби та якості інгредієнтів страви - до устриць підійдуть Білі вина Мюськаде (Muscadet); Мюськаде-де-Севр-е-Мен сюр чи (Muscadet de Sevres-et-Maine sur lie); Шаблі (Chablis); Грав (Graves); Антр-Де-Мер (Entre-Deux-Mers).

  • - До мідій Мюськаде, Совіньон Блан, Пті Шаблі (Petit Chablis);
  • - До омара і крабів будуть доречні Шампанське (Champagne) і кращі білі бургундські з сорту Шардоне, «Совіньон Блан», «Шардоне» з Нового Світу;
  • - До лангустина Мюськаде, Соаве, південноафриканський «Совіньон»;
  • - До креветок Шампанське (Champagne) і білі Турен Совіньон (Touraine Sauvignon); Мюськаде-де-Севр-е-Мен (Muscadet de Sevres-et-Maine) ...
  • - До раків Білі сухі Совіньон Блан (Sauvignon Blanc); Шардоне (Chardonnay); Рислінг (Riesling); Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone) ...
  • - Короп - «Сильванер»;
  • - Камбала - біле бургундське;
  • - Тунець свіжий - австралійське «Шардоне», Божоле, аргентинський «Мальбек», «Піно Нуар»;
  • - Хек - «Піно Блан», «Совіньон Блан», Соаве;
  • - Палтус - Мюськаде, Шаблі;
  • - Лящ - Шаблі або «Шардоне» без витримки в бочках;
  • - Отварной лосось - біле бордо, Шаблі;
  • - Лосось на грилі - ельзаський «Піно Блан», біле бордо, сухий «Рислінг», «шардоне» без витримки в бочках;
  • - Лосось копчений - сухий «Рислінг», «Совіньон Блан», Шаблі;
  • - Форель свіжа - «Піно Блан», Шаблі або «Шардоне» без витримки в бочках;

Вино і морепродукти

 

  • - Форель копчена - гарне біле бургундське;
  • - Тріска свіжа - біле Бордо, «Шардоне» без витримки в бочках;
  • - Тріска в клярі - «Совіньон Блан» або «Шенен Блан» без витримки в бочках;
  • - Оселедець - Мюськаде;
  • - Морський окунь під вершковим соусом - біле бургундське;
  • - Морський окунь під томатним соусом - середньої щільності червоні вина Італії або південній Франції;
  • - Копчений вугор - свіже біле бургундське, сухий Херес;
  • - До риби на пару і гриль Білі сухі Грав (Graves); Анжу (Anjou); Рислінг (Riesling) ...
  • - До смаженої і запеченої річковій рибі Білі сухі Грав (Graves); Шаблі (Chablis); Турен Совіньон (Touraine Sauvignon); Анжу (Anjou) ...
  • - До смаженої і запеченої морській рибі Білі сухі Сансер (Sancerre); Рислінг (Riesling); Мерсі (Mersault); Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone); Кондріє (Condrieu); Ермітаж (Hermitage) ...
  • - До риби в червоному вині Червоне вино Грав (Graves); Пессак-Леоньян (Pessac-Leognan); Сант-Емільон (Saint-Emilion) ...
  • - До риби копченої Білі сухі Пуйї-Фюме (Pouilly-Fume); Рислінг (Riesling); Гевюрцтраминер (Gewurztraminer) ...
  • - До риби в сметані Білі сухі Рислінг (Riesling); Токай Піно-Грі (Tokay Pinot-Gris) ...
  • - До риби під маринадом (З соком цитрусових і ароматичними травами) Білі сухі Шаблі (Chablis); Бургонь Шардоне (Bourgogne Chardonnay) ...
  • - До риби в масляному соусі Шампанське (Champagne) Білі сухі Бургонь Аліготе (Bourgogne Aligote); Бургонь Шардоне (Bourgogne Chardonnay); Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone); Турен Совіньон (Touraine Sauvignon); Сансер (Sancerre); Вувре (Vouvray); Мюськаде-де-Севр-е-Мен сюр чи (Muscadet de Sevres-et-Maine sur lie) ...

 

Супи

  • - Гаспачо (Холодний суп з перетертих або Пюріровать сирих овочів, перш за все помідорів) нейтральні сухі білі вина;
  • - Консоме (курячий або яловичий бульйон) сухий Херес;
  • - Курячий суп середньої повноти «Шардоне» або «Піно Блан»;
  • - Рибний суп (на вершкової основі) Мюськаде, «Піно Гріджіо», ординарне «Шардоне»;
  • - Рибний суп (на томатної основі) - середньої щільності італійські червоні вина;
  • - Буйабес (марсельський суп з морепродуктами, свіжою рибою, білим вином і анісової горілкою) - сухе біле або рожеве вино Провансу, біле і червоне Кот-дю-Рон;
  • - Цибульний суп - Сансер або «Совіньон блан» без витримки в дубових бочках, «Аліготе»;
  • - Суп з брокколі з сиром - солодкуватий Херес (амонтильядо або олоросо);
  • - Суп морквяний з коріандром - «Мускат Ельзаський», аргентинське Торронтес;
  • - Курячий суп з пореєм - сухе біле з Нового Світу, просте червоне ронське;
  • - Густий м'ясний суп - недорогі італійські червоні вина, місцеві вина Провансу, червоне вино Кот-дю-Рон

Страви з грибів

Гриби

У більшості потрібні насичені, червоні густі вина: Каор (Cahors); Помроль (Pomerol); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape); Моргон (Morgon); Мулен-а-Ван (Moulin-a-Vent), а також хороші кращі вина червоні бургундські з сорту Піно-Нуар (Pinot Noir). До окремих страв радимо різні типи вин:

  • - До холодних грибним закусок біле вино Піно Гріджіо (Pinot Grigio);
  • - До фрикасе з лісових грибів Шампанське Блан-де-Блан (Champagne Blanc de Blancs);
  • - До грибів з куркою в сметанному соусі біле вино Рислінг (Riesling);
  • - До омлету з грибами червоне вино Кот-Дю-Рон Віллаж (Cotes du Rhone Villages).

Страви з птиці

Курка

  • - Курка смажена / гриль - Соаве, Барбера, не надто важке червоне бургундське;
  • - Курка смажена / гриль з часником - витримане в бочках «Шардоне», червоне вино Ріохи; Курка смажена / гриль з естрагоном - сухе «Шенен Блан», Вувре;
  • - Курка під соусом каррі - біле вино Долини Луари, «Гевюрцтраминер»;
  • - Курка з імбиром - біле РОНСЬКИЙ, «Гевюрцтраминер»;
  • - Курка з лимоном - Мюськаде, біле бургундське, Шаблі;
  • - Курка з прянощами - австралійське «Шираз»;
  • - Куряче тушковане печеня - червоні вина Кроз-Ермітаж, Лірак;
  • - До курки в сметані з грибами Білі сухі Бургонь (Bourgogne); Грав (Graves); Вувре (Vouvray); Пуйї-Фюме (Pouilly-Fume);
  • - До курки з естрагоном Білі сухі Шардоне (Chardonnay); Бургонь Шардоне (Bourgogne Chardonnay);
  • - До курки з томатами і часником Червоні сухі Кот-Дю-Рон Віллаж (Cotes du Rhone Villages); Кроз-Ермітаж (Crozes-Hermitage);
  • - До курчаті в червоному вині Червоні сухі Флері (Fleurie); Анжу (Anjou); Сан-Жозеф (Saint-Joseph).
Вино і птиця

Качка

  • – Качине м'ясо - німецький «Рислінг», бургундський або каліфорнійський «Піно Нуар»;
  • – Качка смажена - австралійське «Каберне», «Неббьоло», «Зинфандель»;
  • – Качка смажена з апельсиновим соусом - напівсухе Вувре, Луарськая червоне;
  • – Качка по-пекінськи - ельзаські «Піно Грі» і «Рислінг»;
  • – Качка копчена - каліфорнійські «Шардоне» і «Фюме Блан»;
  • – До смаженого качиному м'ясу Червоні сухі Бургонь Піно-Нуар (Bourgogne Pinot Noir); Каор (Cahors); Сент-емільон (Saint-Emilion); Кот-Роті (Cote-Rotie); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape);
  • – До качки з апельсинами Червоні сухі Анжу (Anjou); Каберне д'Анжу (Cabernet d'Anjou); Турен-Амбуаз (Touraine-Amboise) ... Біле сухе Вувре (Vouvray);
  • – До качки з грибами Червоні сухі Мулен-а-Ван (Moulin-a-Vent); Бургонь Піно-Нуар (Bourgogne Pinot Noir); Помроль (Pomerol); Каор (Cahors); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape); Моргон (Morgon).

Гусь

  • – До м'яса гусака - білі сухі Токай Піно-Грі (Tokay Pinot-Gris); Гевюрцтраминер (Gewurztraminer), червоні сухі Кот-Роті (Cote-Rotie); Ермітаж (Hermitage); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape); Сент-емільон (Saint-Emilion); Марго (Margaux).

Індичка

  • – Індичка смажена - витримане в бочках «Шардоне», «Мерло», «Піно Нуар»;
  • – Індичка під журавлиним соусом - червоні вина Долини Рони, «Мерло», австралійський «Шираз»;
  • – До індички - червоні сухі Бургонь (Bourgogne); О-Медок (Haut-Medoc); Марго (Margaux).

М'ясні страви

  • – м'ясо копчене - білі сухі Рислінг (Riesling); Гевюрцтраминер (Gewurztraminer) ...

М'ясо гриль

  • – До свинини Білі сухі Рислінг (Riesling); Гевюрцтраминер (Gewurztraminer); Червоні сухі Бордо (Bordeaux); Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone); Анжу (Anjou).
  • – До телятини Червоне сухе Бордо (Bordeaux); Грав (Graves); Білі сухі Грав (Graves); Токай Піно-Грі (Tokay Pinot-Gris).
  • – До баранини Червоні сухі Пояк (Pauillac); Сен-Естеф (Saint-Estephe); Грав (Graves); Карменер (Carmenere); Сапераві.

Вино і м'ясо

 

 

Свинина

  • – Свинячий окіст варений / запечений / смажений / гриль - ельзаські «Піно Грі» і «Мускат», Божоле Віллаж, «Гаме» з Турени, тосканське червоне, чилійське «Мерло» і «Каберне Совіньон»;
  • – Запечена свинина - сухе Вувре, ріоха резерва, «Піно Нуар» з Нового Світу;
  • – Запечений свинячий окіст з медом - «Рислінг»;
  • – Пармська шинка сухе Ламбруско, Просекко, «Гаме» з Турени, молоде «Темпранільо»;
  • – Свиняча печеня - Монтепульчано д'Абруццо, червоне вино регіону Наварра;
  • – Свинина з чорносливом - луарські червоні вина, Каор, Корбе;
  • – свиняча ковбаса - червоні вина регіону Долина Рони, Барбера;
  • – До свинини Червоні сухі Сен-Жозеф (Saint-Joseph); Моргон (Morgon); Мулен-а-Ван (Moulin-a-Vent);
  • – До свинячому паштету Біле сухе Вувре (Vouvray).

Яловичина

  • – Варена яловичина з морквою - червоні вина Бордо, Вальполічелла Класіко, австралійський «Шираз»;
  • – Тушковане печеня з яловичини - Помроль, Сент-емільон, Ермітаж, «Шираз» і «Піно Нуар» з Нового Світу;
  • – В'ялена яловичина - Божоле, червоні вина Лангедока, «Барбера»;
  • – яловичина гриль - чилійське «Мерло»;
  • – Яловичина по-бургундські - червоні вина Бургундії, Бароло, австралійські червоні вина;
  • – Яловичина по-Веллінгтонські - гарне бургундське, «Шатонеф-дю-Пап»;
  • – Яловичина по-креольські - червоне «Кот-дю-Рон»;
  • – яловиче карпаччо - шампанське та ігристі, «Шардоне», «Каберне Фран», Помроль;
  • – До смаженої яловичині Червоні сухі Помроль (Pomerol); Сент-емільон (Saint-Emilion); Кот-Дю-Рон Віллаж (Cotes du Rhone Villages); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape);
  • – До запеченої яловичині Червоні сухі Сен-Естеф (Saint-Estephe); Сен-Жюльєн (Saint-Julien); Пояк (Pauillac);
  • – До яловичого рагу з овочами і горошком Червоні сухі Кот-де-Бур (Cotes-de-Bourg); Корбьер (Corbieres);
  • – До тушкованої яловичини Червоні сухі Божоле (Beaujolais); Моргон (Morgon); Мулен-а-Ван (Moulin-a-Vent).

Вино і телятина

Телятина

Червоне сухе Кот-Дю-Рон (Cotes du Rhone); Грав (Graves); Білі сухі Рислінг (Riesling); Вувре (Vouvray); Шардоне (Chardonnay).

  • – теляча печінка - італійські «Мерло» і «Каберне Совіньон»;
  • – телятина під білим соусом білі вина Ельзасу і півночі Долини Рони;
  • – запечена телятина - італійські білі, червоні вина Долини Луари, іспанські червоні вина, Сент-емільон.

Баранина

Червоні сухі Грав (Graves); Сен-Естеф (Saint-Estephe); Пояк (Pauillac); Фронсак (Fronsac); Каор (Cahors); Моргон (Morgon); Мулен-а-Ван (Moulin-a-Vent); Шатонеф-дю-Пап (Chateauneuf-du-Pape); новозеландське «Каберне Совіньон», чилійське «Бордо», грузинське «Сапераві»;

  • – Запечена баранина з чебрецем - новозеландське «Каберне Совіньон»;
  • – Шашлик і Кебаб - грецьке червоне, зріле австралійське «Каберне / Шираз»;
  • – Тушковане печеня - французьке «Каберне Совіньон»

Сир

Напевно, важко знайти людину, яка б не любила хоч який-небудь сорт сиру. Його виробляють у Франції, Італії, Іспанії, Голландії, Австрії, Німеччини ...

Сир - цінне джерело білків, що містить незамінні амінокислоти, які наш організм не в змозі виробити сам. Сир багатий жирами, що дають енергію, вони ж покращують засвоєння інших корисних речовин. Регулярне вживання сиру затримає передчасне старіння, розвиток атеросклерозу і сприятиме боротьбі з холестерином в крові. Крім всіх перерахованих переваг, сири містять вітаміни. Наприклад вітамін А покращує зір та імунітет, а вітамін В2 покращує апетит, знімає головний біль і зміцнює нервову систему, серце і печінку. Попереджаємо: надмірне вживання сиру буде важким випробуванням для шлунка.

Небажано і вживання його після рясної жирної їжі. Цілком достатньо 200 г сиру в день, щоб заповнити нестачу вітамінів в організмі.

Вино і сир

Існують різні думки щодо поєднання сиру і вина. Виявляється, поєднувати вино та сир - не найкраща ідея, адже сир знищує аромат вина, саме так вважає винний експерт Грем Холтер. Ось що він говорить з цього приводу: «Люди думають, що в цьому поєднанні є якийсь шик, але насправді ясно, що червоне вино і сир є жахливою комбінацією, про яку добре знає більшість людей у ​​винному бізнесі. Це в чомусь схоже на жахливу моду поєднувати шоколад з шампанським. Втім, деякі міцні сорти сиру і білі вина гармоніюють. Однак, як правило, сир настільки гострий, що пересилить майже все». З таким категоричним підходом багато хто не погодиться, але за певних умов - ця думка абсолютно вірна.

Одного разу вчені попросили професійних дегустаторів спробувати вісім різних сортів сиру перед тим, як вони познайомляться з чотирма різними варіантами недорогих і дорогих вин. Виявилося, що з'їдений сир «приборкав» у вині майже все, включаючи аромат, кислотність і терпкість, в результаті експерти не могли відрізнити одне вино від іншого.

У разі професійної дегустації головним завданням є адекватна оцінка дегустованого і, якщо щось заважає оцінці, це варто виключити, не вдаючись у експерименти. У Франції кажуть: «Сир з келихом вина - насолода, гідна королів!» Так склалося, що багато хто з тих, хто любить сир, любить також і вино. Той, хто багато подорожує, погодиться, що сир і вино одного регіону, як правило, не тільки не заважають один одному, а й найкращим чином один одного доповнюють.

  • - Вершковий сир, крем-фреш, моцарелла, маскарпоне - свіжі легкі сухі білі - Фраскаті, «Піно Гріджіо»;
  • - Козиний сир - ельзаські білі вина, біле бордо, «Совіньон Блан»;
  • - Брі - шампанські та ігристі, новозеландський «Совіньон Блан», Сансер;
  • - Камамбер - шампанські та ігристі, «Совіньон Блан», Шаблі;
  • - Комте бургундське біле, «Шардоне»;
  • - Ліваро - «Гевюрцтраминер»;
  • - Мюнстер - «Гевюрцтраминер»;
  • - Епуас - солодкий «Рислінг»;
  • - Пармезан - Вальполічелла, Бароло, Барбареско; Ламбруско;
  • - Пекоріно Тоскано - К'янті і інші вина з сорту «Санджовезе»;
  • - Рокфор - Сотерн, Барсак, ельзаські вина пізнього збору;
  • - Гауда - «Зинфандель»;
  • - Чеддер - «Каберне Совіньон»;
  • - Стилтон - світлий Портвейн.

Вино і дичину

Дичина

  • - Холодна дичину - північно-італійські червоні вина Барбера і Дольчетто, Крю Божоле, легке бургундське;
  • - В'ялене м'ясо дичини - зрілі червоні вина Бароло і Барбареско, зрілі червоні вина Кот Роті, Ермітаж, Шатонеф-дю-Пап, дуже гарне бургундське;
  • - Куропатка - червоне бургундське, червоні витримані вина Іспанії;
  • - Запечена куріпка - австралійське «Шираз», Помроль, Сент-Еміліон, Жевре-Шамбертен;
  • - Паштет з фазанів - ельзаське «Піно Блан», Кот-дю-Рон;
  • - Фазан або печеня з фазана - червоне бургундське вищого класу, зріле вино Ермітаж;
  • - Оленіна - зріле бургундське, багате червоне вино Долини Рони, червоні вина півдня Італії;
  • - Рагу з зайця - аргентинське «Мальбек», Амароне, Бароло або Барбареско, червоні вина Долини Рони;
  • - Пиріг з дичиною - червоні вина Долини Рони, австралійський «Шираз».

Десерти

  • - Салат зі свіжих фруктів - Москато д'Асті, «Рислінг» трокенбееренауслезе, Вувре моелем;
  • - Тірамісу - солодкий кріплений мускат, Вин Санто;
  • - черносмородинного мус - солодкі ігристі вина;
  • - Полуничний мус - солодкий і кріплений мускат;
  • - Кавовий мус і кавове тістечко - Асті, лікерний мускат;
  • - Мус з молочного шоколаду - Москато д'Асті;
  • - Мус з темного шоколаду - солодкий Мускат;
  • - Чізкейк з чорною смородиною - солодке десертне вино;
  • - Лимонний чізкейк - Москато д'Асті;
  • - Вишневий пиріг - трокенбеєренауслезе;
  • - Чорничний пиріг - токайське (6 путтонь), «Семильон» пізнього збору;
  • - Пиріг з ревенем - Москато д'Асті, ельзаський, німецький або австрійський «Рислінг» пізнього збору;
  • - Аґрусовий пиріг - солодка мадера, австрійське трокенбеєренауслезе;
  • - Яблучний пиріг або штрудель - австрійське не абсолютно сухе біле;
  • - Шоколадний торт - Мускат де Бом де Веніз, Мадера, солодке німецьке вино, гарне шампанське;
  • - Айва - Лугана;
  • - Абрикоси - «Семійон» або «Рислінг» пізнього збору;
  • - Апельсинові цукати - сухий або напівсухий Мускат;
  • - Грейпфрут - солодка мадера або херес;
  • - Диня - світлий Портвейн, солодка мадера або херес, «Рислінг» пізнього збору;

Вино і десерти

 

  • - Зацукрований апельсин - Асті, Сотерн, Мускат де Бом де Веніз;
  • - Інжир - лікерний Мускат;
  • - Полуниця - ігристі або шампанське, солодкий Мускат;
  • - Лайм - «Фурмінт», «Грюнер вертлінер»;
  • - Малина - напівсухе шампанське та ігристі, «Рислінг» пізнього збору з Нового Світу, Божоле;
  • - Манго - Асті або «Москато»;
  • - Персик - німецький «Рислінг»;
  • - Черешня - Вальполічелла, Речотто дела Вальполічелла, Дольчетто;
  • - Чорнослив - австралійський «Семильон» з винограду пізнього збору;
  • - Крем брюле - солодке токайське;
  • - Морожений апельсиновий сік (сорбе) - Москато або солодке токайське;
  • - Морожений лимонний сік (сорбе) - «Семільон» з винограду пізнього збору або солодке токайське;
  • - Морозиво (ванільне) - Марсала, австралійський лікерний Мускат, «Муськадель».

 

Не сприймайте ці поради буквально - використовуйте їх як трамплін для власних експериментів. Пам'ятайте, що найкраще поєднання або вдала комбінація це та, яка подобається або підходить особисто вам.

Схожі статті

Температура подачі вин

Форми винних пляшок

Різновиди винних пробок