Форми винних пляшок
Розвиток виноробства не зміг би досягти успіху без створення скляної пляшки. Перед скликання пляшки вино все своє життя проводило в глиняних глечиках або бочках. Пляшки, глечики, графини використовувалися для того, щоб підносити вино до столу.
Розвиток технологій у сфері виробництва скла вніс багато коригувань і змін, а сам процес виробництва став менш витратним. Приблизно в той же час з 'єдналися воєдино три речі: пробка, пляшка і штопор. Тепер вино в пляшці закрите пробкою довше зберігалося, а експерименти зі зберіганням показали, що більшість вин при зберіганні розвиваються і стають кращими.
Всі ці зміни призвели до зростання цін в 2-3 рази. За короткий час форма пляшок сильно змінилася. Еволюція форм пляшки безпосередньо пов'язана зі зручністю для транспортування і витримки. Вчені довели, що форма пляшки важлива для зберігання і розвитку кращих якостей вина. Наприклад, у Франції у кожного регіону є свої форми пляшок.
Перелік розмірів пляшок:
- - чверть (quart, split, piccolo bottle) (187,5 або 200 мл.);
- - половина (Demie) (375 мл);
- - пляшка (Bouteille) (750 мл);
- – (Magnum) (1.5 л) (еквівалентно 2 пляшкам);
- – (Jeroboam) (3 л) (4 пляшки);
- – (Rehoboam) (4,5 л) (6 пляшок);
- – (Methuselah) (б) (8 пляшок);
- – (Salmanazar) (9 л) (12 пляшок);
- – (Balthazar) (12 л) (16 пляшок);
- – (Nebuchadnezzar) (15 л) (20 пляшок);
- – (Melchior) (18 л) (24 пляшки); (25 л);
- – (Primat) (27 л) (36 пляшок);
- – (Melchizedek) (30 л) (40 пляшок)