Різновиди винних пробок

Зберігання вина залежить від багатьох факторів і, звичайно, безпосередньо від винної пробки. Раніше не існувало технології тривалого зберігання вин, і призначення пробок було виключно утилітарним, допомагало захищати напій від виливання і попадання в нього сміття.

Головним чином пробка перешкоджала втратам вина. Для закриття в більшості використовувалися дерев'яні кілочки, шкіра, смола, сургуч, скляні пробки. Такими «пробками» закупорювали амфори, бочки, бутлі. Герметичність упаковки дозволяла не тільки зберігати, але і перевозити вина на значні відстані.

Згодом пробка з кори коркового дуба витіснила всі варіанти, що раніше використовувалися. Коркову пробку отримують з кори коркового дуба (лат. Quercus suber), повільно зростаючого вічнозеленого дерева, яке в процесі еволюції виробило губчасту речовину для захисту та ізоляції, зокрема, від вогню.

Різновиди винних пробок

Зараз корковий дуб культивується спеціально в Португалії, Іспанії, Франції, Італії, Марокко, Тунісі, Алжирі. Завдяки еластичній структурі пробка не допускає протікання, через найтонші пори проходить повітря і створює ідеальні умови для дозрівання вина.

Для шампанських вин кращою вважається коркова пробка (рис. 1), але для більшості простих ігристих вин зараз використовують кришку, що закручується (рис. 5). Для дорогих вин використовують цільну пробку (рис. 2), але є також складові пробки (з крихти коркового дуба) (рис. 3). Такі пробки часто ламаються при добуванні.

Однак є у коркової пробки кілька вагомих недоліків:

  • Поразка цвіллю, при тривалому зберіганні коркова пробка може надати вину небажаний аромат, смак.
  • Використання коркових пробок в простих винах, які не підходять до тривалого зберігання і не розвивають свої кращі якості з роками, марно, це лише здорожує підсумковий продукт.

Тому перераховані вище моменти змусили виробників шукати альтернативу корковій пробці.

Види винних пробок
Відомий винний критик Роберт Паркер в інтерв'ю журналу Times заявив, що до 2015 року натуральні пробки повністю зникнуть. Мотив простий: твіст пробка (рис. 5) рятує від окислення і позбавляє від «штопоровой залежності».

Зараз для місцевих і сортових вин, які п'ють протягом одного року, використовують синтетичні пробки (рис. 4). Якщо таку пробку пробити штопором наскрізь, то нічого зайвого в пляшку не потрапить. Зламати таку пробку неможливо.

Наприклад, вино з корковою пробкою має зберігатися в горизонтальному положенні (щоб пробка не висихала), а синтетична пробка більш універсальна в цьому плані.

Такі пробки мають свої недоліки:

  • складність при вилученні з пляшки,
  • будучи витягнутою, пробка в пляшку не поміщається.

Зараз багато виробників вин Нового Світу (Чилі, Аргентини, Нової Зеландії, Австралії, ПАР, США) використовують гвинтові і синтетичні пробки для багатьох гідних вин, які отримали багато призів, нагород і були визнані поцінувачами у всьому світі. Зворотною стороною медалі виступає імідж дешевизни, який насторожує багатьох покупців.

Нагадаємо, що вина оцінюються не по винній пробці, а за іншими показниками - кольором, ароматом, смаковими якостями.

Виробники не стоять на місці і для закупорювання пляшок застосовуються нові альтернативні матеріали і модернізують технології. Інноваційна пробка для вина Vino-Lok «винний замок» або Vino-Seal «винна пломба» (рис. 6). Це скляна пробка з додаванням кільця ущільнювача для герметичності.

 

Схожі статті

Температура подачі вин

Форми винних пляшок

Різновиди винних пробок