Зберігання вина будинку. Як зберігати вино в пляшках?

На самому початку треба розібратися, які вина ви любите і наскільки часто вживаєте благородні напої. Не всі вина підходять для тривалого зберігання, і основу, як правило, представляють більш прості варіанти (столові, місцеві). При виборі молодих вин для закладки на тривалий час зверніть увагу на терруар, виробника, рік врожаю.

Найголовніше - керуватися не тільки тим, що обране вино добре переносить старіння, а й можливість його поліпшення при зберіганні. Дотримання необхідних вимог буде винагороджено прекрасною якістю вина і отриманими приємними враженнями, а неправильне зберігання може зіпсувати смак навіть самого хорошого напою.

Зберігання вина в горизонтальному положенні

Пляшка вина повинна зберігатися в горизонтальному положенні, в темряві, повному спокої, прохолоді і відносній вологості. Інтенсивне світло за короткий час може зіпсувати вино, особливо ігристе. Висока температура в погребі може небажаним чином відобразитися на дозріванні вина, а надто сухе повітря зможе просочитися через висохлі винні пробки.

Вино не дуже вимогливе до температури: від 7 до 18°С, хоча ідеальною є 10°С. Найважливіше відсутність різких перепадів. Ніяке вино не витримає багаторазового нагрівання і охолоджування.

Зберігання вин в домашніх умовах

Не найкращий варіант, але при відсутності інших можна організувати «винне сховище» у звичайній квартирі. Найголовніше - знайти прохолодне місце, що регулярно провітрюється і не має температурних стрибків. Не зберігайте пляшки в картонних ящиках, перегородки в них швидко продавлюються. Якщо ви вживаєте трохи вина, досить буде невеликої стійки, яку можна розмістити на кухні, у шафі або в коморі.

Винотека в домашніх умовах

Зберігання вина в спеціальних винних шафах

Найпростіший, але одночасно найдорожчий спосіб зберігання - це спеціальні винні шафи. Їх представляють різні виробники:

  • - Branch-Thomson (Франція);
  • – Le Cache (Франція);
  • – Vestfrost (Данія);
  • – Electrolux (Швеція);
  • – Liebhere (Швейцарія);
  • – Miele (Німеччина);
  • – Tecfrigo (Італія) та інші.

Існують варіанти: монотемпературні і мультітемпературні. В останніх зберігаються різні сорти вин при необхідної для кожного сорту температурі. Такі винні шафи представлені в багатьох закладах, що дозволяє відразу до столу подати вино потрібної температури. Позитивним моментом є виготовлення винного шафи під замовлення, де будуть враховані ваші побажання. Недоліком є ​​можливі перебої з електрикою.

Зберігання вина в погребі

При зберіганні вина в погребі треба враховувати такі фактори:

1. Приміщення, де будуть зберігатися вина, має бути захищене від вібрацій та інших фізичних потрясінь, які можуть порушити гармонійну витримку вин. Також незначні струси можуть привести до злипання (агломерації) численних дрібних винних частинок, а поява в винах каламутності і випадання рясного осаду погано вплине на загальне враження. Нейтралізувати вібрацію можна спеціальними ізольованими підставками, прокладками між стелажами.

2. Обов'язкова відсутність сторонніх запахів (Наприклад, часник, цибуля, картопля та інші овочі).

Зберігання вина в погребі

3. Вибір матеріалу для виготовлення стелажів різноманітний. Наприклад, можна використовувати натуральний дуб. Ця деревина міцна, довговічна, стійка до впливу вологи і цвілі, а різні покриття, наприклад, з масла лляного насіння, будуть охороняти виріб від руйнування протягом довгих років. Опори, на яких встановлюються стелажі, можуть бути виготовлені з алюмінію, це відразу виключить утворення іржі при контакті з вологою. У погребі можна використовувати блоки з пористої цегли з осередками. Вони надійні, довговічні і надають погребу особливий ефект старовини.

4. Правильне освітлення льоху. Темрява сприяє довгій гармонійній витримці і правильному розвитку вин, а яскраве світло провокує швидке старіння. Ультрафіолетові промені прискорюють незворотний процес окислення таніну, в результаті якого знижуються смакові якості вин. На пляшки не повинно потрапляти пряме світло. Найкраще, якщо освітлення буде постійним і неяскравим. Постарайтеся, щоб світло в приміщенні було спрямоване вгору, і жодним чином - в сторону вина. Правильним рішенням буде виготовлення спеціальних осередків, які будуть недоступні для прямого світла.

5. Постійна, стабільна температура є запорукою довгого зберігання. При низькій температурі розвиток вина буде занадто повільним, а висока, в свою чергу, буде прискорювати процес його старіння, позбавляючи тонкощі і свіжості всю обрану вами гамму. Ідеальною температурою льоху вважається 10-15°С, саме вона допомагає довести більшість червоних і білих вин перед подачею на стіл до необхідної температури 15-17°С і 9-12°С. Ігристі, шампанські, білі, рожеві вина краще розміщувати на нижніх полицях ближче до підлоги, де прохолодніше; в свою чергу напівсолодкі і червоні краще розташувати в середині або в верхній частині стелажа,

6. У погребі необхідно підтримувати постійну вологість близько 60-80%. Якщо вологість буде менше 60%, то після 3 років зберігання деякі пробки почнуть кришитися. При вологості більше 85% етикеток почнуть гнити, а пробки пліснявіти. Щоб уникнути різких коливань вологості, дуже сухої атмосфери і забезпечити потрібні гігрометрічні умови, рекомендовано НЕ цілком цементувати підлогу і не мостити її плиткою. Рекомендується залишати деякі порожні місця, заповнені дрібним гравієм або подрібненими камінням - це допоможе контролювати рівень сухості. У свою чергу підвищити вологість можна за допомогою спеціальних технічних зволожувачів або тазу з водою, що містить трохи деревного вугілля.

7. Система вентиляції визначає якість навколишнього повітря, Який є важливим фактором для зберігання вин. У приміщенні з підвищеною вологістю неправильна вентиляція сприяє утворенню цвілі. Від вологого повітря етикетки і написи на них можуть зіпсуватися, помутніти, а то і зовсім зникнути. Тому рекомендуємо робити на пляшках незмивні написи. Вентиляційні установки хороші тим, що повітря очищюється за допомогою вугільних фільтрів, це дозволяє уникнути проникнення неприємних запахів. Також ви без зусиль зможете регулювати ступень кондиціонування.

8. Щоб уникнути усушки натуральної пробки, пляшка розташовується на стелажах в горизонтальному положенні: при такому зберіганні пробка залишається вологою і підтримується герметичність.

Зберігання вина - зручні полиці

9. Наявність термометра і гігрометра допомагає не тільки вести чіткий контроль, але і виявляти і виправляти виявлені невідповідності. Рекомендується користуватися спиртовими, а не ртутними термометрами, щоб не допустити небезпечного отруєння. Якщо по необережності термометр був розбитий, не можна збирати пролиту на підлогу ртуть ганчіркою або щіткою, потрібно кожну краплю акуратно помістити на аркуш паперу і перелити в банку з водою.

10. Книга чи журнал обліку допомагає з легкістю знаходити те, що потрібно. Завдяки записам, можна вести точний облік, а також вчасно поповнювати запаси. Вами вноситься коротка інформація, яка, можна сказати, дублює написи на етикетках і допомагає з легкістю визначити найменування, походження, рік збору врожаю, виробника або постачальника, дату надходження в льох, кількість наявних пляшок і т.д. Тут можна також робити позначки (наявний рейтинг) або ставити оцінки, отримані в результаті дегустацій або перевірок. Без такої книги дуже складно добре управляти погребом.

Існує безліч варіантів зберігання і рекомендацій для різних вин. Щось їх об'єднує між собою, а щось відрізняє. Пам'ятайте, вибір варіанту зберігання потребує завжди в індивідуального підходу, при якому повинні бути враховані всі нюанси.

Схожі статті

Температура подачі вин

Форми винних пляшок

Різновиди винних пробок